Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Téli léböjt

 

Advent idején főleg vallási okokból esik szó a böjtről, de te a szervezeted ünnepek előtti tehermentesítésére is kihasználhatod ez az időszakot. Egy könnyed levesböjt, energiával tölt fel, és még néhány kilótól is megszabadít.

A keleti egyház nem tartja liturgikus ünnepként az adventi időszakot, de a 8. századtól böjti időszakot tart a karácsony előtt, november 14-étől. Az adventi idő alatti böjtölés szokása tulajdonképpen a húsvétot megelőző nagyböjtöt utánozza. Az adventi böjti idő alatt tiltották a zajos mulatságokat és az ünnepélyes házasságkötéseket, mely utóbbit az 1661. évi nagyszombati zsinat püspöki engedélyétől tette függővé.

Mire jó a böjt?

Kép

 

 

A szervezet számára minden táplálék idegen, ezért is bomlik le, és választódik ki a nagy része, ahogy a mérgek és a felesleges anyagok is. Ez a folyamat rengeteg energiát igényel, különösen, hogy a táplálékban jelen levő idegen anyagok hatástalanítására folyamatosan működnek különböző elhárító- és kiválasztó mechanizmusok. Érdemes a terhelést csökkenteni a téli időszakban, amikor az immunrendszer aktivitása megnő. Ilyen a táplálkozás és az emésztés is. Az evés a nyálkahártyát is megterheli, különösen a bélben, így nem véletlen, hogy amikor megfázunk, elmegy az étvágyunk. A téli, könnyed böjt során a kötőszövetek salaktalanítása és a feleslegben felhalmozódott savak, toxinok, baktériumok ürülése révén megerősödik az immunműködés.

 

Kép

 

A böjt csökkenti a vérnyomást és a szív terhelését, így kifejezetten hatékony szív- és érrendszeri betegségeknél. Sokat segít az emésztőrendszer megbetegedéseinél – hiszen böjt alatt pihenhet és tisztulhat a bélrendszer. A lelassult és kisiklott anyagcsere miatt felhalmozott és kárt okozó anyagok egy léböjt során igen nagy mennyiségben kiürülnek, és ezzel a szervezet fellélegzik, így anyagcsere-problémák esetén – magas vérnyomás, érelmeszesedés, magas vérzsírszint, cukorbetegség, köszvény -  a legeredményesebb kezelés lehet. Jó eredményeket várhatunk tőle mozgásszervi problémáknál – mert csökken az ízületek terhelése, és sok gyulladást kiváltó anyag távozik a salaktalanítás során a szervezetből. A bőrbetegségeknél is igen látványos eredményeket lehet vele elérni, hiszen a bőr letisztul, megnyugszik, és a gyulladást és allergiát kiváltó anyagok nagy része kiürül.

Regenerálásként – elsősorban kimerültség, memóriazavarok és teljesítménycsökkenés idején – szintén remek segítség a böjt. Hatására távoznak azok az idegrendszeri aktivitást rontó anyagok, melyek miatt gyakran levertnek érezzük magunkat.

Hogyan csináld?

Kép

 

 

Ez csak egy rövid léböjt, ami nem azonos az orvos által felügyelt változattal. Ám bármennyi böjt is többet számít, mintha el sem kezdenéd, úgyhogy nyugodtan fogj neki akár egy egyhetes, könnyített kúrának is. A leves-kúra, amit biztonsággal végezhetsz, nem igényel bonyolult előkészületeket, és nagyon finom is.
A böjt előtti héten figyelj arra, hogy fokozatosan könnyítsd a táplálkozásod. Az utolsó három nap már semmiképp ne fogyassz húst, és legalább 1-1 tál levest egyél meg naponta. A böjti héten olyan leveseket készíts, amikhez friss, tiszta alapanyagokat használsz, ne rántsd, habard őket, és egyáltalán ne használj zsiradékot. Figyelj a fűszerekre is: ne tartalmazzanak vegyi anyagokat (mint pl. a nátrium-glutamát a kész fűszerkeverékekben), és kerüld a nyálkahártyát izgató, erős fűszereket.

Napközben csak leveseket fogyassz, pépesített vagy leszűrt állapotban, ahányszor csak szeretnéd. Kerüld a kávét, a dohányzást, a cukor minden formáját, és a levesen kívül csak tiszta vizet és gyógyteát igyál. Pihenj, amennyit csak tudsz, de a munkavégzésben nem fog jobban gátolni a levesböjt, mint például egy alacsony kalóriatartalmú diéta.