Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Poncsó, kabát, anyagdarab?

 

Először a perui indiánok viselték. Akkoriban a poncsó színes szövött pamutkelméből készült.

Manapság a poncsót mindenki viseli, különösen az átmeneti évszakokban, tavasszal és ősszel. Nagyon praktikus ruhadarab, amely simogatóan véd a hideg elől anélkül, hogy fel- illetve levételével túl kellene bonyolítanunk az öltözködést.

Kép

 

Bármilyen anyagból készülhet a tiszta pamuttól kezdve a pamut-műszálon keresztül egészen a gyapjúkeverékig. Színe is nagyon változatos, leginkább az évszak uralkodó árnyalataihoz igazodik. Sokan ősszel a sötétebb, tavasszal a világosabb tónusokat részesítik előnyben, ám bármely árnyalat hordható bármely alkalomra.

A mai poncsó többféle szabásvonallal készülhet. A legegyszerűbb fazonok négyzet vagy téglalap alakúak, amelyek közepére egy nyílás van vágva, amit a fejen kell áthúzni, így a ruhadarab nagy takaróként borítja be viselőjét. Vannak azonban rafináltabb megoldások is, például a karok öltöztetésére külön varrattal ellátott részek szolgálnak, mintegy denevér külsőt kölcsönözve a viselőnek. Ez a típus közeli rokona a denevérujjú pulóvereknek és felsőknek, amelyek hónaljvonala akár deréktól is indulhat, mandzsetta részük lehet szorosan a csuklóra simuló, vagy éppenséggel bő is.

Kép

 

A poncsó rokonaként fogható fel a csősál illetve a csősapka is, amely a 80-as évek nagy divatja volt. Jelenleg nem éli ugyan reneszánszát, ám gyermekviseletként évről évre találkozhatunk vele. Emellett a divat általános körforgásának kiszámíthatatlansága folytán az is előfordulhat, hogy az elkövetkező szezon slágere lesz.

 

Kép

 

A csősál nagyon egyszerű darab, valójában egy textilből készült csőt kell elképzelnünk, melyet fejünkön áthúzva viselhetünk a nyakunkat körülölelő sálként. Léteznek szűkebb és bővebb variációk is.

A csősapka hasonló kiegészítő, ahol a cső egyik részébe ovális nyílást vágnak a szabászok, így a ruhadarab homlokunktól a fejtetőn keresztül egészen a nyakunkig védi fejünket, ám arcunk természetesen szabadon marad. 

Kép

 

A csősálra és csősapkára mint lehetséges divatcikkekre manapság valószínűleg kevesen gondolunk, ám ne felejtsük el, hogy néhány éve a bő szárú nadrágok korában a lovaglócsizmába behúzott nadrágszárak is elég bizarr feltételezésnek tűntek. Tartsuk hát evidenciában eme két ruhadarabot is.